diumenge, 14 de desembre del 2008

Les pissarres digitals

Aquesta setmana, un grup de l'assignatura ha realitzat l'exposició del seu treball que tractava sobre el tema de les pissarres digitals. Era un tema desconegut per a mi, per això hi vull fer referència, per si com jo, hi han persones que encara no saben el que són.


La pissarra digital (PD) consisteix en un sistema tecnològic amb el qual, a partir d'un ordinador, un vídeo projector i una pantalla blanca podem mostrar als alumnes la informació desitjada. Per exemple, si agafem uns continguts d'una pàgina d'internet i conectem l'ordinador a un vídeo projector, la informació es veurà reflectida en la pantalla blanca i així els alumnes podràn observar allhora que poden aportar informació.

Hi han diferents tipus de pissarres digitals:

- La pissarra digital interactiva:

A diferència de la pissarra digital, la pissarra interactiva inclou un dispositiu tàctil , anomenat mimio, que permet la possibilitat d'intervenir sobre la superfície de la pissarra directament, sense la necessitat de passar abans per l'ordinador.



- El Tablet PC:

El Tablet PC és no necessita l'ús de l'ordinador ni del projector i permet que l'alumne treballi individualment. Podem distingir dos tipus:
- Els tablet PC amb pantalla tàctil, gràcies a la qual podem treballar sense la necessitat d'un teclat o ratolí.
- Els ordinadors portàtils anomenats convertibles, que funcionen com un Tablet PC però que tenen un teclat, un ratolí i una pantalla giratòria.


















Creieu que el seu ús és adequat per un aula?

diumenge, 7 de desembre del 2008

www.edu3.cat




















L'altre dia a classe, els meus companys van fer una exposició sobre la web www.edu3.cat.
Aquesta pàgina em va semblar molt interessant, ja que no coneixia el contingut que introduïa.

L'Edu3.cat és una web a la que pot accedir-hi tothom, és a dir, no només les persones que pertanyin a la comunitat educativa. Això sí, només podran pujar els vídeos, aquells que estiguin registrats i que siguin mestres. Els altres només es limitaran a veure les propostes penjades.

Els vídeos estan dividits per temes didàctics, com per exemple, per curs i/o per matèries. Així, des del buscador pots cercar directament els vídeos de l'àrea educativa que desitjis.

Aquest mitjà ajuda a que des de casa els nens puguin aprendre a través del llenguatge audiovisual i impulsen l'ús de la televisió i la ràdio com a eines d'educació. A més, és un recurs que serveix de suport pel mestre alhora de complementar o ampliar coneixements. ensenyar matèria als seus alumnes.

En el vídeo següent, tret del portal www.edu3.cat, tenim un exemple de com un grup de sisè del CEIP Drassanes de Barcelona ens mostra una experiència col·laborativa. Es tracta d'una sessió on s'inicia el Projecte WikiXer. L'alumnat cerca informació textual i gràfica dels conceptes què prèviament s'han acordat. Vídeo


Us animo a que entreu i investigue-ho sobre el portal!





dimarts, 25 de novembre del 2008

- Com pugem els vídeos a Youtube?

Fem un treball sobre l'ús del Youtube. Jo m'he encarregat de la part de com crear un compte al Youtube i com penjar els vídeos. La informació la trobareu a continuació:

Com crear un compte a Youtube?

Per poder pujar un vídeo al YouTube, el primer pas que s'ha de seguir és registrar-se.

Per realitzar aquesta operació es necessita facilitar la següent documentació:

- Direcció correu electrònic.

- La contrasenya que vulguis ficar al teu compte.

- El nom d'usuari, amb el qual la resta et podrà identificar.

- La localitat.

- La data de naixement.

- El sexe.

- Un text amb unes lletres que has d'identificar quines són.

A continuació, has d'acceptar que els altres usuaris et vegin i acceptar les normes d'utilització del servidor.

Finalment, t'envien un missatge al teu correu per verificar el compte.


Com pujem un vídeo a YouTube?

Ens coloquem a la pàgina principal del YouTube i entrem les nostres dades d'usuari i contrasenya. Un cop, en el nostre apartat podem observar que hi un botó que posa "Subir", el qual et permet inserir el teu video, seguint els passos següents:

- 1º pas: Hem de posar-li un títol al video, i pot estar repetit per un altre usuari, però com que no hi ha cap usuari amb el mateix nom es fàcil identificar el teu.

- 2º pas, s'ha de fer una petita descripció del contingut del teu vídeo.

- 3º pas, indicar la categoria en la que es troba, per exemple, si pertany a la secció de automovilisme o d'educació.

- 4 pas, has d'escriure les etiquetes d'identificació, que són unes paraules que indentifiquen el vídeo, perquè si desprès els usuaris volen buscar un vídeo amb aquestes característiques, sigui fàcil de trobar-lo.

A més a més, hi han unes caselles opcionals que et pregunten si vols que el teu video es publiqui de forma privada, en la qual només el podràs veure tu i vint-i-cinc persones més, o de manera pública en la que tothom podrà accedir-hi.

Quan hem acabat de descriure el nostre vídeo, ens donen dues opcions: La primera consisteix en pujar el vídeo mitjançant els recursos que tenim al nostre ordinador; i, la segona, és la de capturar-lo en l'instant, la qual cosa et permet grabar els vídeos de YouTube de forma instantànea, mitjançant la webcam del teu ordinador. A més, hi han afegit una innovació que és la de poder pujar els vídeos a través del telèfon mòbil o poder pujar arxius de tamany superior a 100 MB o molts arxius a la vegada.

També podem pujar vídeos en el bloc de la següent manera:

Ens podem trobar amb tres casos:


  • 1r cas: embedir. El fitxer es troba a un espai web (p.e. a Youtube) i el proveïdor ens facilita el codi html que copiarem i posteriorment enganxarem a l'entrada del bloc. Aquest codi s'enganxa a la pestanya Modificar Html.

  • 2n cas: construir l'adreça web. El fitxer ja es troba a Internet. Llavors començarem per esbrinar quina és la seva adreça web i, un cop localitzada, la posarem a l'entrada del bloc.

        Exemple: volem visualitzar el vídeo de NEO sobre la pissarra digital que es troba al portal La pissara digital del professor Pere Marqués (UAB). A la següent imatge, i seguint l'exemple, podem observar la pàgina principal d'aquest portal on hi ha l'enllaç al vídeo.

diumenge, 23 de novembre del 2008

El YouTube, és una eina educativa?




















En aquesta actualització, m'agradaria fer una reflexió sobre si el Youtube és o no una eina educativa.

En el treball en grup que estem organitzant en la classe de NTAE, tracta sobre aquest programa i hem fet un vídeo on tractem aquest tema.

El reportatge consisteix en què, des de el nostre punt de vista, el Youtube és una eina molt útil i que pot ajudar a ensenyar als nostres alumnes, però sempre amb l'acompanyament d'un adult i que els expliqui els conceptes.
Hem volgut reflectir que si un nen està sol a casa mirant vídeos de YouTube, pot trobar-se amb qualsevol cosa i pot començar a mirar vídeos de violència, incivisme, etc. i que quan surt al carrer pot tractar d'imitar el que ha vist a l'ordinador de casa seva.

En canvi, si va a l'escola i la mestra, fa una sessió en la que treballen el Youtube com una eina didàctica, per a trobar vídeos sobre els treballs que han de fer, sobre reciclatge, etc. Doncs, que si que serveix per l'aprenentatge d'aquest alumnes, i a més, és una eina que pot tractar des de casa seva.

Què en penseu vosaltres?

Conferència NTAE

Dimecres 12 de novembre, es va realitzar una xerrada a l'auditori de la facultat, a càrrec de la mestra Anna Pèrez, que a més, a creat un bloc anomenat Bitàcola de Mestra Tic.
El tema de la conferència era "Els blocs de l'escola".

Per començar, ens va fer reflexionar sobre paraules del nostre vocabulari que han estat introduïdes a travès dels blocs. Com per exemple, post, blocaire, catosfera, bloc, entre d’altres.

En segon lloc, ens va parlar sobre l’evolució d’Internet al llarg de la Història, explicant-nos que al començament es feia servir un model de web anomenat 1.0, i que es caracteritzava perquè les persones que podien utilitzar internet ( sobretot per pujar coses) era minoritària. En canvi, en 10 anys va aparèixer la web 2.0, on hi van haver-hi molts canvis, el més important de tot és que tothom podia crear i compartir. A més, es varen crear més eines, com per exemple, Gmail, Google Maps, etc. on tots som usuaris.

Seguidament, va fer referència als blocs, i en la seva evolució. Els blocs són una eina que ens permeten introduir conceptes, reflexions, notícies i que alhora els altres usuaris poden interaccionar amb nosaltres deixant-nos un comentari sobre el nostre treball o per afegir informació, és a dir, s’estableix un aprenentatge compartit.

D’aquesta idea han sorgit els bloglines, que consisteix en una web on es subscriuen els blocaires i els permet estar conectats en xarxa, per no haver d’escriure la URL del bloc, cada vegada que el vulguis visitar. Com a exemple, ens va mostrar un bloc de nois que estan a la presó, que expliquen els seus pensaments, aquest fet ens apropa a conèixer com són en realitat aquestes persones, i no jutjar-les per els seus errors.

A continuació, l’Anna Pérez, ens va explicar la utilització dels blocs a l’escola. La utilització d’aquests, és un fet molt actual en l’àmbit educatiu, però que a ajudat molt en l’aprenentatge dels alumnes, tant en la creació de textos, com en ajudar a que els alumnes coneguin nens d’altres escoles i puguin interactuar amb ells, fent vídeos, ensenyant projectes, escribint reflexions...A més, els pares poden observar allò que fan els seus fills a travès de la xarxa, inclòs en algunes escoles els poden veure durant un cert temps, mitjançant una webcam a l’aula.

Com a exemple, dels blocs escolars, l’Anna Pérez, ens va mostrar alguns exemples de blocs de l’escola on treballa, L’escola Drassanes.

Com a exemple, dels blocs escolars, l’Anna Pérez, ens va mostrar alguns exemples de blocs de l’escola on treballa, L’escola Drassanes.

Finalment dir que, em va semblar molt interessant la xerrada i que trobo molt bé per part de l’Anna Pérez, que a part d’exercir la seva feina com a mestra que estigui involucrada en projectes com aquest, que penso molt interessants i de molt profit per a l’aprenentatge dels alumnes. Si us agradaria veure el powerpoint utilitzat per a la xerrada, només cal que cliqueu aquí.

Fins aviat!

dijous, 13 de novembre del 2008

Google Reader


























Després d'una xerrada, a càrrec de la mestra Anna Pérez, sobre les noves tecnologies dins d'una aula, especialment en l'utilització de blocs.
Vam poder observar com en una mateixa escola es poden crear molts blocs de diferents temes i variats, com poden ser, segons el tema, la classe, blocs amb altres escoles,etc.
Consegüent a aquest tema, a classe vam aprendre a utilitzar una nova eina de google: el Google Reader.
Aquesta aplicació consisteix una web que ens permet agregar els blocs preferits, diaris de més interés, programmes de ràdio,etc. A través d'aquest document poder visualitzar tota la informació referent al tema escollit i actualitzada. Pots comprovar constanment si hi ha un nou contingut en els blocs i llocs de notícies preferits, independenment de si un lloc s'actualitza diàriament o mensualment.
Entre totes les notícies, pots escollir les que més t'agradin i guardar-les en preferides.
A més, consta d'un buscador amb el qual escrius la paraula que vols cercar i et surten totes les notícies de tots els blocs agregats que continguin aquella paraula.
Dir que m'ha semblat un programa força interessant i, a la vegada, molt útil.



Per registrar-vos al google reader només cal que cliqueu aquí.

Si voleu més informació sobre la tecnologia a les escoles, us agradarà visitar el bloc de la mestra de Tic, Anna Pérez.


dijous, 30 d’octubre del 2008

CmapTools

















L'altre dia a classe, vam aprendre a mitjançant un text, poder formular un esquema amb les idees principals i més tard, penjar-ho en una web.
L'esquema el vam realitzar mitjançant el programa CmapTools, que és un programa que ens serveis per confeccionar els nostres propis esquemes conceptuals perquè siguin més visibles.

Aquests esquemes es poden fer mitjançant unes plantilles i una àmplia llista de recursos que et permeteixen vincular idees de diferents formes, i no només amb la tradicional.

A més, també converteix els esquemes directament en format web, aquesta mesura facilita la publicació i difusió dels treballs.

Te'l vols descarregar?

Windows Movie Market


























L'actualització, d'avui, fa referència a un programa que vam aprendre a utilitzar fa uns dies a classe, anomenat Windows Movie Market.
Consisteix en un programa amb el qual pots crear, editar i compartir els teus propis vídeos, imatges i sorolls.

Vam aprendre com a partir d'un vídeo fet, nosaltres podiem separar el video per seqüències, i eliminar les parts indesitjables. Però, també pots fer-ho a través de la teva càmera fotogràfica i incorporar-lo directament al programa. I a més a més, teníem la possibilitat d'afegir-hi veu, com per exemple, d'una videoclip del youtube i que quedés gravat en el vídeo anterior.

A més, pots posar-li efectes, com per exemple, accelerar o decelerar un vídeo, fer que surti com si estigués creat amb un llapis o pintat amb color sèpia,etc.

És un programa senzill d'utilitzar, i amb poques coses queda un muntatge molt maco.

A continuació, si cliqueu aquí, tindreu l'enllaç per baixar-vos el programa i començar-lo a utilitzar.


diumenge, 26 d’octubre del 2008

Jclic

Poner en marcha el JClic con Java WebStart




Jclic és una aplicació Java i que es distribueix mitjançant la tecnología WebStart.

Jclic és el programa principal, i serveix perquè els nens i nenes puguin visualitzar y realitzar les activitats proposades. És una manera d'aprendre a través de l'ordinador, ja que, són exercecis que els pot produir el propi mestre o mestre des de Jclic Autor que és el programa que permeteix crear i organitzar els exercicis estrian el contingut i utilitzan els formats i les plantilles que et proposa el programa.

Per poder descarregar aquest programa podeu descargar-vos-el gratis, cliqueu aquí.

dijous, 9 d’octubre del 2008

Reflexió sobre la prova realitzada als alumnes de 6è de primària

Avui, m'agradaria parlar-vos sobre un tema d'actualitat com pot ser el canvi de la legislació educativa: de la LOGSE per la LOE.

Un dels temes més conflictius d'aquesta nova llei és la prova que realitzaran al alumnes de sisè de primària quan acabin el curs. Aquesta evaluació es realitzarà a nivell d'Espanya i té l'objectiu d'evaluar els continguts que han après els nens i nenes a les aules, el nivell educatiu d'escoles públicades i privades, si les escoles tenen un bon funcionament o han d'adoptar un altre,etc. Aquesta nova llei es pot observar en l'article següent:

" [...]Una de las novedades de la Ley consiste
en la realización de una evaluación de diagnóstico
de las competencias básicas alcanzadas por el alumnado
al finalizar el segundo ciclo de esta etapa, que tendrá
carácter formativo y orientador, proporcionará información
sobre la situación del alumnado, de los centros y del
propio sistema educativo y permitirá adoptar las medidas
pertinentes para mejorar las posibles deficiencias.
Otra evaluación similar se llevará a cabo al finalizar el
segundo curso de la educación secundaria obligatoria.
Para favorecer la transición entre la primaria y la secundaria,
el alumnado recibirá un informe personalizado de
su evolución al finalizar la educación primaria e incorporarse
a la etapa siguiente."

La meva opinió sobre aquesta tema és que amb aquesta prova no pujarà el nivell educatiu del país i l'únic que faran serà una comparació entre comunitats,entre escoles públiques i privades, entre alumnes, i farà que els mestres es vegin amb més pressió a realitzar moltes més classes teòriques perquè a final de curs aprovin l'exàmen i no que apreguin d'una manera més relaxada i amb altres mètodes.

¿Què n'opineu vosaltres?



Links on podeu trobar informació sobre aquesta llei i relacionats:


http://bloc.ravalnet.org/bloc/bitacola_demestratic/educacio_escola_i_debat/2008/10/03/sobre_la_prova_de_6e#comments
http://www.petitlleure.org/bloc/2008/10/01/avaluacio-a-sise-de-primaria-el-calendari-escolar-i-lhonorable-president-montilla/
http://www.petitlleure.org/bloc/2008/09/20/el-calendari-escolar-a-revisio/

dissabte, 4 d’octubre del 2008

Eines google

Durant les classes de Noves Tecnologies, d'aquesta setmana, hem treballat amb el serveis que ens pot oferir el servidor Google. Concretament hem après a utilitzar aquest blog, hem construit un bloc de notes i el programa de documents de Google.

A continuació, explicaré més detalladament aquests serveis:


Notebook o Bloc de notes

Consisteix en un bloc personal, en el qual pots tenir arxivada aquella informació necessària, com pot ser informació concreta per realitzar un treball, notícies, pàgines webs preferides,etc. I que es pugui guardar en línia a través d'internet.

Aquest fet, ens dóna la possibilitat de treballar en diferents ordinadors, sense que es perdi la informació anterior.


A més t'ofereix la possibilitat de tenir diversos blocs segons el tema que hi vulguis tractar, com per exemple, un bloc personal, un altre de oci, de les activitats de classe... Pots acompanyar la informació amb fotografies, colors, comentaris, etiquetes,etc.



Finalment, dir que és una eina
que ens ajuda a gestionar la informació amb altres membres, ja que, ens permet compartir el bloc amb els usuaris que tu desitgis.

Documents de google


És un servei que ens ofereix Google, el qual ens permet treballar amb documents de text, fulls de càlcul, presentacions amb power point i poder realitzar formularis amb diverses respostes. I tot això ho pots fer a travès d'internet, és a dir, pots treballar des de qualsevol ordinador.






Com en el servei anterior també t'ofereix la possibilitat de compartir carpetes, així en un mateix document tots els usuaris del grup poden afegir continguts a un sol document.




dilluns, 29 de setembre del 2008

HIPERMÈDIA


Hipermedia = multimèdia + interactivitat

Multimèdia: Un document que té diversos mèdies, audio, text, video...La gran majoria de pagines webs de la xarxa són multimèdies.
Més informació a la viquipèdia.

Interactivitat: És capaç de respondre a les peticions de l'usuari. Ex: un ordinador, el word, caixer automàtic...

Què trobareu en aquest blog?

Les entrades han de referir-se, entre d'altres, als aspectes següents:

  • Exercicis de tipus pràctic realitzats a l'aula
  • Resums, comentaris o ampliació dels continguts del temari
  • Resenyes i comentaris sobre espais i recursos web
  • Presentació de notícies d'actualitat referides a les TIC
  • Reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge